Monday 24 October 2016

En hellig uke i oktober

Den 26. oktober feirer vi minnet til den hellige stormartyren Demetrios av Thessaloniki, som ga sitt liv for Kristus i begynnelsen av det 4. århundre. Den hellige kalles også Myrovlites, den som strømmer frem myrra, på grunn av myrraen som på mirakuløst vis kommer frem fra hans relikvier også i dag. De som besøker graven hans i Demetrios-katedralen i Thessaloniki vil med en gang kjenne en velduft komme fra denne myrraen. som regelmessig samles av katedralens prester og deles ut til pilegrimer.


Kirkens troende er vant med slike hverdagsundere, som er et tegn på Guds stadige nærvær blant sitt folk, men feiringen av Hl. Demetrios er allikevel helt egenartet blant lokale tradisjoner. Det er den eneste helgenfeiringen som innledes med en «hellig uke», som speiler uken før Påske. Hymner til ære for den hellige er skrevet til de samme kjente melodiene som brukes til Påskeuken. Den 19. oktober brukes melodier fra Hellige Mandag, den 20. oktober melodier fra Hellige Tirsdag, osv. helt fram til den 25. oktober da vi kjenner igjen melodiene fra Påskeaften.


Den kjente liturgisten Johannes Fountoulis har skrevet et interessant stykke på gresk om denne lokaltradisjonen for dem som ønsker å vite mer: ἅγιος Δημήτριος ( «μεγάλη ἐβδομάδα» τοῦ Ἁγίου στην Βυζαντινή Θεσσαλονίκη).

No comments:

Post a Comment