Sunday 23 October 2016

Djevelen er maktløs - 6. Lukas-søndag


Et godt eksempel på hvordan Kirkens Tradisjon tolker De hellige skrifter er måten det ortodokse dåpsritualet refererer til denne søndagens lesning fra Evangeliet (Lukas 8, 26-39), der vår Herre driver ut demonene fra mannen i gravhulene og tillater dem å gå inn i griseflokken, som deretter springer utfor stupet og drukner i sjøen.

Under dåpsritualet, som begynner med en besvergelse av djevelen, sier presten: "Jeg besverger deg, du ondeste og urene, avskyelige og skammelige og fremmede ånd, ved Jesu Kristi kraft, Han som har all makt i himmel og på jord og som sier til den døve og stumme demon: Gå bort! og erkjenn hvor maktesløs du er, for ikke en gang over svinene har du makt, kom i hu Ham som befalte deg å fare inn i en svinehjord, etter ditt eget ønske."

Ikke engang over svin, som i følge Moseloven var urene dyr og som tilhørte kun vantro, ugudelige hedninger, hadde djevelen makt. Hva slags makt har han da over oss kristne, gjenfødde i dåpen, beseglet med myrronsalvingen og deltakere i Kristi Legeme og Blod, dvs. Hans guddommelige liv? Han har kun den makten vi selv velger å gi ham. Som Hl. Kyrillos av Jerusalem (+386) sier, "Sjelen er fri, og selv om djevelen kan friste, kan han ikke tvinge den til noe den ikke selv har valgt." Dagens helgen, Apostelen Jakob, Guds bror og Jerusalems første biskop, sier også dette om fristelser: "Ingen som blir fristet, må si: «Det er Gud som frister meg.» For Gud fristes ikke av det onde, og selv frister han ingen. Alle blir fristet av sitt eget begjær, som lokker og drar. Når lysten er blitt svanger, føder den synd, og når synden er moden, føder den død" (Jakob 1, 13-15). 

La dere ikke føre vill, mine kjære søsken! Djevelen er maktløs, og Gud ønsker deres frelse. Hva har vi da å frykte? Hva grunn har vi da til å gå vill?

No comments:

Post a Comment